صفحه اصلی / محل کار / ویژگی های یک محیط کار خوب
شاخص های محیط کار - درست مصرف کنیم - آموزش همگانی

ویژگی های یک محیط کار خوب

Originally posted 2016-01-28 07:22:47.

ویژگی های یک محیط کار خوب

محیط کار در سازمان ها از موضوعات مهمی است که پیوسته مطرح و بر اهمیت وچگونگی ایجاد محیطی مناسب و کارا برای نیروهای انسانی تأکید می شود؛ یک محیط خوب، می تواند بر رشد ارزش های پرسنل، افزایش توان و بهره وری آنان اثرگذار باشد به همین دلیل علم مدیریت انسانی یا ارگونومی برای رهبران و مدیران سازمان از اهمیت بالایی، برخوردار می باشد.
امروزه با پیچیده تر شدن ساختار و عملکرد سازمان ها، سازماندهی محیط کار و ایجاد محیطی آرام و بهره ور در سازمان ها طوری که منجر به فعال شدن بیشتر نیروی انسانی، شادابی آن ها، حذف خطرات احتمالی، افزایش کیفیت در کار، کاهش افسردگی ها، ، رشد خدمات مثبت و در نهایت دستیابی به بهره وری مورد نظر شود، از دغدغه های مدیران اجرایی و سرپرستان سازمان ها ست.
ویژگی های یک محیط کار خوب و مطلوب را می توان از جنبه های زیر ، مورد بررسی قرار داد:
الف – شاخص های  فیزیکی:
۱- پایین بودن میزان آلاینده های انسانی نظیر سر و صدا، گرد و غبار و…
۲- ایمن بودن محیط کار از نظر کاری؛
۳- نبودن زمینه های بالقوه بروز حوادث کاری؛
۴- آراستگی و منظم بودن ابزار کار؛
۵- حاکم شدن نظامهای زیست محیطی نظیرISO 14000 و….
ب – شاخص های روانی و اجتماعی :
۱- احساس شادابی و لذت از با هم بودن و در کنار هم کار کردن
۲- وجود اعتماد متقابل بین کارکنان و مدیران که این مهم برپایه عمل استوار باشد.
۳- راستی و درستی ملاک اساسی باشد.
۴- محیط برتر و مناسب کاری شرایطی را فراهم می کند که کلیه کارکنان به کاری که انجـــام می دهند ، احساس غرور و افتخار کنند.
۵- نبودن تبعیض یا احساس تبعیض، چرا که وجود تبعیض و احساس تبعیض به عنوان یکی از عوامل منفی موجب افت انگیزه، خستگی روانی و دل زدگی از کار و سازمان می گردد.
با توجه به دو شاخصه فوق از علم و دانشی باید نام برد که در داشتن محیط های کار مطلوب تعیین کننده است:
ارگونومی:
ارگونومی علمی است که دانش حاصل از علوم انسانی را با مشاغل، سیستم‌ها، محصولات و محیط زیست با توجه به توانایی های جسمانی و روانی و محدودیت‌های انسانی مرتبط می سازد به عبارتی ساده تر ، ارگونومی عبارت است از علم بکارگیری بهینه ابزار کار در محیط کاری، به نحوی که حداکثر بازدهی در تولیداتی که انسان در آن نقش دارد، بدست آید؛ در حالی که کارگر یا کاربر حداکثر رضایت را از کاربرد ابزار مزبور و همچنین از محیط کاری دارد و میزان ایمنی لازم در کار ، برای کارگران و کاربران فراهم شده است که با مراعات اصول آن، فشار کاری و خستگی های بی مورد کاهش می‌یابد. برای استفاده از ارگونومی در افزایش بهره وری اقدامات زیرالزامی است :
۱ – اندازه گیری ابعاد فیزیکی کارکنان از نظر قد، اندازه بدن، وزن و میزان چابکی و انعطاف پذیری بدن با ابزارها و وسایل موجود در علم پزشکی
۲- اندازه گیری ابعاد و ویژگی های روانی و شخصیتی کارکنان: یعنی تحلیل ویژگی های شخصیتی، علاقه ها، رضایت شغلی، درون گرایی و برون گرایی، هوش عاطفی، هوش منطقی و …
۳- بررسی ویژگی های شغلی و ایمنی در مشاغل سازمانی به این منظور که چه فعالیت های ریز و درشتی و با چه ابعادی از حجم و کیفیت و در چه محدوده زمانی و با چه تأثیری باید انجام گیرد.
۴- بررسی محیط فیزیکی کار:(هماهنگی میان مؤلفه ها)
بنابراین داشتن محیط برتر کار در گرو پرداختن به مسائل روانی و اجتماعی کارکنان است که  شاخص های آن ذکر شد .

http://www.e-modiran.com

این مطالب را نیز ببینید!

8 سوءتعبیر درمورد انگیزه دادن به کارکنان- پایگاه اینترنتی دانستنی ایران

۸سوءتعبیر درمورد انگیزه دادن به کارکنان

بسیاری از عواملی که به‌عنوان محرک و روش درست انگیزه دادن شناخته می‌شوند، سوءتعبیرهایی بیش نیستند که باید با آگاهی یافتن از آن ها به‌طور جدی از به‌کار بستنشان اجتناب کرد. در اینجا به برخی از این پندارهای غلط در مورد انگیزه دادن و تحریک افراد به‌کار بیشتر و بهتر اشاره خواهد شد:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.