صفحه اصلی / استاندارد و کیفیت / دانستنی هایی در باره ایزو
دانستنی هایی در باره ایزو- پایگاه اینترنتی دانستنی ایران

دانستنی هایی در باره ایزو

#ISO  #دانستنی #بیشتر_بدانیم

برای داشتن تجارت و همکاری های بین المللی وجود استاندارد شرط لازم می باشد به این منظور نهادی بین المللی برای ایجاد هماهنگی و تدوین استانداردها مورد نیاز است .

سازمان جهانی برای استانداردسازی  International Organization for Standardization موسوم به ( ISO ) در سال ۱۹۴۶ با هدف تسهیل تبادل کالاها و خدمات در سطح جهانی بوسیله تدوین استانداردهای جهانی ایجاد شد.

ایزو ( ISO ) یک سازمان غیر دولتی است که مقر اصلی آن در شهر ژنو کشور سوئیس بوده و بزرگ ترین سازمان تدوین و منتشرکننده استانداردهای جهانی می باشد.

ضرورت تأسیس سازمان ایزو :

        توسعه دانش فنی و ظرفیت های فناوری

        ایجاد یک زبان واحد میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان

        تسهیل در تجارت و انتقال فناوری

        طرح نیازهای فنی صنعت

 می باشد.

اهداف اصلی سازمان ایزو در تدوین استانداردهای بین المللی شامل :

۱- تسهیل تجارت بین المللی

۲- کیفیت ، ایمنی و امنیت ، حمایت از مشتری و حفاظت زیست محیطی

۳- توسعه بهینه فناوری ها

این سازمان مرکب از ادارات استاندارد ملی۱۶۱  کشور جهان می باشد که هر یک وظیفه نمایندگی کشور خود را به عهده دارند .

اعضای مجمع(GENERAL ASSEMBLY)

۱- اعضای ایزو(Member bodies)

بالاترین مرجع استاندارد سازی در هر کشور که حق رأی کامل برای هر کمیته فنی ایزو را دارد ( ایران عضو می باشد.)

۲- اعضای مکاتبه ای(Correspondent Members)

این عضویت در مورد کشورهایی است که استاندارد سازی در آنها کامل شده است و نمی توانند در کار فنی و همچنین در سیاست گذاری های سازمان ایزو مشارکت فعال داشته باشند، اما حق آگاهی از فعالیت های ایزو را دارند.

۳- اعضای مشترک شده(Subscriber Members)

در سال ۱۹۹۲ سازمان ایزو گروه دیگری با عنوان مشترک شده را برای نحوه عضویت در نظر گرفت. این گروه در مورد کشورهایی است که از نظر اقتصادی درآمد پائینی دارند و هزینه عضویت کمتری نسبت به بقیه اعضا پرداخت می کنند ولی با سازمان ایزو در ارتباط می باشند و تحت عنوان مشترک شده عضویت دارند

به دنبال پیوستن تدریجی سایر کشورهای جهان این سازمان در حال حاضر دارای ۱۶۱ عضو شامل ۱۰۷ عضو اصلی ۴۳ عضو مکاتبه ای و ۱۱ عضو مشترک می باشد که مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران از جمله اعضای اصلی آن بوده و با فعالیت در کمیته های فنی ایزو در تدوین استانداردهای بین المللی مشارکت داشته و دارد. این استانداردها که در حال حاضر ۱۱۹۵۰ مورد می باشد توسط ۲۸۵۶ کمیته و زیر کمیته و بیش از سی هزار کارشناس تدوین گردیده اند.

تدوین استانداردها توسط کمیته های فنی ( Technical Committee ) (TC) صورت می گیرد و هر کمیته مرکب از نمایندگانی از کشورهای مختلف بوده که  دارای حق رأی می باشد هر کمیته دارای یک رئیس می باشد که از میان کشورهای عضو انتخاب می شوند . هر استاندارد با رأی  حداقل ۷۵% اعضا به تصویب می رسد. درحال حاضر ۲۵۲ کمیته فنی در سازمان جهانی استاندارد ISO وجود دارد .

از آنجا که سرواژه سازمان جهانی استاندارد سازی در زبان های مختلف متفاوت است برای مثال در زبان انگلیسی IOS و در زبان فرانسه OIN   بیان می شد،  به منظور یکسان کردن نام آن در سراسر جهان این سازمان به نام  ISO خوانده می شود .

معنی کلمه  ISO چیست ؟

نام  ISO   از کلمه یونانی( لاتین )  ISOS به معنی هم شکل  و یکسان گرفته شده که کلمه معادل آن در فارسی ایستار می باشد.

اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران یکی از اعضای اصلی و قدیمیISO  می باشد که ازسال ۱۹۶۰ در سازمان جهانی استاندارد عضویت دارد و در تدوین ۲۹۸ استاندارد جهانی مشارکت داشته است. جای تأسف است که با وجود این سابقه حضور کشور ما که تا سال ۱۹۷۹ جزو تأثیر گذار ترین اعضای  ISO بوده، امروز نقش کمرنگی در این سازمان دارد و علیرغم نیروی متخصص موجود در آن به علت بعضی مسائل مدیریتی و سیاسی باعث شده است از موقعیتی در خور در  ISOبرخوردار نباشد.

منبع: وبلاگ ایستگاه

این مطالب را نیز ببینید!

مجازات تکدی گری چیست؟

دانستنی آنلاین:مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران گفت: قانون گذار مجازات تکدی گری را ۳ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.